Ben je afhankelijk geworden van een rolstoel of krijg je een huisgenoot die afhankelijk is van een rolstoel? Dan moet je huis hier goed op worden aangepast. Ook als je op latere leeftijd waarschijnlijk een rolstoel moet gaan gebruiken is het verstandig om hierop je huis alvast aan te passen.

 

Huis met meerdere verdiepingen

Met een rolstoel is het handig om in een huis met slechts een verdieping te wonen. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Woon je in een sociale huurwoning of kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dan kan je urgentie aanvragen voor een rolstoelgeschikte woning. Als je niet kunt verhuizen zijn er meerdere opties. Diegene in de rolstoel kan bijvoorbeeld alleen gebruik maken van de eerste verdieping als hier plek is voor een slaapkamer. Als dit niet mogelijk is of diegene wil graag meer gebruik maken van het huis kan er een rolstoellift worden geplaatst. Hierdoor kan degene in de rolstoel toch naar een bovenste verdieping.

 

De juiste hulpmiddelen

Als diegene veel verzorging nodig heeft is het gebruik van een tillift of plafondlift aan te bevelen. Hiermee kan de persoon mechanisch van de ene plek naar de andere plek worden gebracht. Bijvoorbeeld uit bed naar de rolstoel. Hierdoor wordt er minder fysieke kracht gevraagd van de verzorgende, waardoor de verzorgende minder snel klachten krijgt. Voor redelijk fitte mensen in een rolstoel is dit meestal niet nodig. 

 

Aanpassingen aan de keuken

In de keuken moeten er diverse dingen worden aangepast. Je moet bijvoorbeeld het aanrechtblad verlagen, zodat degene in de rolstoel erbij kan. Ook kastjes moeten lager geplaatst worden. Het aanrechtblad moet ook zo worden geplaatst dat er onder kan worden gereden, zodat je met een rolstoel de kraan kunt gebruiken. Er kan ook een speciale kraan worden geïnstalleerd. Andere aanpassingen die gemaakt kunnen worden zijn onder andere een uitrekbare snijplank, keukenstoel, ondiepe spoelbak en aangepaste koelkast. 

 

Andere aanpassingen

Een erg belangrijke aanpassing is het weghalen van drempels. Daarnaast moeten er mogelijk bredere deuren worden geplaatst, zodat de rolstoel er doorheen past. Zorg ook voor lichtschakelaars op zithoogte en een elektrische deuropener. In de douche is een douchestoel nodig. 

In het geval dat het niet meer mogelijk is voor de bewoner om met een trap op en neer te komen, is een traplift ook een oplossing. De kosten van een traplift liggen aardig hoog en is daarom vaak een lastige overweging. Je kunt er dan ook voor kiezen om een tweedehands traplift te kopen, het is zeker de moeite waard om hier dieper op in te lezen.

Hoe beter het huis wordt aangepast, hoe minder afhankelijk de persoon in de rolstoel is. Zo blijft de persoon in de rolstoel mentaal en fysiek fit. Voor veel aanpassingen kan een vergoeding worden aangevraagd. Dit geldt vaak voor de grotere aanpassingen. Kleinere aanpassingen moeten meestal zelf worden betaald.