Meestal hoef je er niet bij stil te staan. De meeste van ons komen van jongsaf aan al bij de tandarts zonder dat ze daar een bewuste keuze voor hebben gemaakt. Mocht je over je huidige tandarts niet tevreden zijn of je gaat een stuk uit de buurt wonen, dan moet je op zoek naar een nieuwe

tandarts. In dit artikel staan een aantal punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een tandarts.

Kies een tandarts die bij jou en jouw situatie past

 

Het is belangrijk dat een tandarts past bij jouw omstandigheden en bij de eventuele extra eisen die je ten aanzien van je gebit hebt. Om in kaart te brengen wat je belangrijk vindt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • hoe is je gezinssituatie? Heb je kinderen en is het voor jou belangrijk dat de tandarts in het behandelen van kinderen is gespecialiseerd?
  • is het handiger om een tandarts in de omgeving van je werk te zoeken, een tandarts dicht bij huis of een tandarts halverwege?
  • hoe is bereikbaarheid na sluitingstijd, bijvoorbeeld bij een noodgeval?
  • wordt jouw tandartsverzekering door de tandarts(-praktijk) geaccepteerd?
  • hoe wordt er met gemiste afspraken omgegaan?

 

Verder is het belangrijk dat jij je bij de tandarts (zoveel mogelijk) op je gemak voelt en dat er een bepaalde “klik” is.

Voel jij je meer thuis in een hypermodern groot pand waar je jezelf moet inloggen of geef je de voorkeur aan een kleine, gezellige praktijk waar men weet welke patiënt dat je bent? Is de tandarts die je op het oog hebt onderdeel van een groepspraktijk of naast een huisartsenpraktijk gelegen? Dat kan natuurlijk voordelen hebben omdat je de afspraak met je tandarts makkelijk met een andere afspraak kunt combineren, bijvoorbeeld een mondhygiëniste of een orthodontist.

Verbind jij kwaliteit met door de tandarts behaalde certificaten of een tandarts die jou volledig op je gemak stelt?

Doe onderzoek

 

Ben je bijvoorbeeld naar Amsterdam verhuisd? Vraag dan eens in de buurt rond met welke tandarts goede ervaringen zijn opgedaan.

Verder vind je op internet op de site van de tandarts die je op het oog hebt ook allerlei informatie en verder op diverse beoordelingssites zoals bijvoorbeeld independer. Daar kun je ook de reviews van andere klanten lezen.

Een goede eerste indruk krijg je door zelf een kijkje bij de betreffende praktijk te gaan nemen. Hoe is de ontvangst en de algemene indruk? Je wilt natuurlijk zeker weten dat een nieuwe tandarts het zorgniveau levert dat je verwacht. Een relatie met een tandarts duurt normaliter vele jaren en een goede relatie is van belang voor jouw gezondheid en je welzijn.