Als je op zoek gaat naar functies in de zorg zul je zien dat er zeker een vacature VIG openstaat. Er is momenteel veel vraag VIG’ers. Als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg verzorg je mensen die niet zelfstandig kunnen wonen. De werkzaamheden van een VIG’er zijn dus hard nodig.

Een dag in het leven van een Verzorgende IG

Als je als Verzorgende IG aan de slag gaat zul je mensen ondersteunen die tijdelijk of permanent niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Dit wil zeggen dat je ze medisch verzorgt: je zorgt dat ze op tijd hun medicatie slikken en helpt ze bij het opstaan of wassen. Ook is het belangrijk dat je op sociaal gebied de patiënten ondersteunt. Zo kun je bijvoorbeeld spelletjes met ze spelen of een andere activiteit uitvoeren. Denk dan aan een middagje wandelen of samen koken. Verder fungeer je als Verzorgende IG als contactpersoon voor familie en/of vrienden. Je regelt het contact tussen de patiënt en familieleden. Als er iets verandert in de gezondheid van de patiënt dien je dit door te geven.

Als Verzorgende IG ken je verschillende werktijden. Je bent niet de hele dag aanwezig bij je patiënten. Het kan zijn dat je dagdiensten gaat draaien, maar je zou ook in de vroege ochtend worden ingedeeld. Ook avonddiensten zijn een mogelijkheid. In de meeste gevallen zullen de diensttijden iedere dag verschillen, maar je kan natuurlijk altijd je voorkeur opgeven.

Een Verzorgende IG moet beschikken over diverse skills

Hierboven kun je al lezen dat je als VIG hele diverse dagen meemaakt. Je houdt je met veel verschillende aspecten bezig, wat ook betekent dat je over verscheidene vaardigheden moet beschikken. Allereerst is het belangrijk dat je sociaal bent ingesteld: je regelt al het contact richting de familie en je moet goed kunnen communiceren met je patiënt. Verder moet je een hoge medische kennis hebben voor het toedienen van medicijnen of injecties. Bovendien kan het voorkomen dat je wonden moet verzorgen.

Ook niet geheel onbelangrijk is dat je moet kunnen koken voor je patiënten. Tijdens middagdiensten kun je een aantal boterhammen klaarzetten, maar bij een avonddienst is het belangrijk dat je een vullende maaltijd maakt. Als VIG zorg jij ervoor dat je patiënt goede voeding binnenkrijgt. Vergeet ook niet om lakens en kleding te verschonen. Kortom, er komt ontzettend veel kijken bij een functie als Verzorgende IG.

Opleiding tot Verzorgende IG

Om aan de slag te kunnen als VIG zul je de opleiding Verzorging af moeten ronden. Met deze diploma op zak zul je vervolgens een opleiding moeten volgen speciaal voor VIG’ers en hier minstens niveau 2 voor behalen. Veel van deze opleidingen kennen een BBL-traject zodat je tijdens je opleiding al aan de slag kan. Met name bij verzorging is het belangrijk dat je veel praktische kennis op doet. Daarom wordt het aangeraden om het BBL-traject te volgen, zodat je al voor echte situaties komt te staan. Als je fulltime aan de slag gaat als VIG beschik je over de nodige ervaring en kun je meteen ingrijpen als er een voorval plaatsvindt.