Fysiotherapie is onderverdeeld in sub-specialismen die zich richten op het lichamelijk welzijn van patiënten. Mensen associëren fysiotherapie met het herstellen van blessures, en ze hebben het niet mis. Sommige vormen van kinesitherapie helpen gewonde patiënten om hun normale lichaamsbewegingen te hervinden.

Dankzij de technologische evolutie is kinesitherapie doeltreffender en uitgebreider geworden. Door middel van fysiotherapie kunnen patiënten tegenwoordig sneller dan vroeger hun volledige bewegingsvrijheid terugkrijgen. Ondanks deze technologische vooruitgang zijn de principes en soorten van fysiotherapie hetzelfde gebleven.

In dit artikel belichten we vier soorten fysiotherapie waarvan u op de hoogte moet zijn. Op die manier kunt u zien welk type geschikt is voor u en hoe het u ten goede kan komen.

  1. Neurologische fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie is erop gericht patiënten te helpen herstellen van neurologische aandoeningen. Deze neurologische aandoeningen kunnen de ziekte van Alzheimer of beroertes omvatten. Ook voor herstel van ruggengraat- en hersenletsel is neurologische fysiotherapie nodig.

Het probleem met bijna alle neurologische aandoeningen is dat ze chronisch zijn. Dit betekent dat je ze niet kunt genezen met eenvoudige medicatie of een gezonde levensstijl. Daarom schrijven artsen fysiotherapie voor als behandeling voor deze aandoeningen.

Neurologische fysiotherapie verbetert de mobiliteit en coördinatie van de getroffenen aanzienlijk.

Neurologische PT is niet zo intensief als sommige andere vormen van fysiotherapie. Het richt zich op minder intensieve en kleine lichamelijke oefeningen om geleidelijk de effecten van de neurologische aandoening te verminderen. Patiënten kunnen na neurologische PT hun autonomie volledig of in belangrijke mate herwinnen, afhankelijk van hun aandoening.

  1. Beroepsfysiotherapie

Dit is fysiotherapie voor fysieke werkgerelateerde activiteiten. Patiënten krijgen deze therapie vaak na werkgerelateerd letsel dat geen ongeval is.

In essentie leert de arbeidsfysiotherapie handarbeiders de juiste manier om voorwerpen op te tillen. Het is een vorm van fysiotherapie die het tillen met de knieën bevordert en niet met de rug.

Een op de vijf verwondingen of ziekten op de werkplek is rugletsel als gevolg van verkeerd tillen. Het meest getroffen gebied is de onderrug, en het is meestal een verergering van een eerdere blessure. Ergotherapie helpt u ook om de juiste houding aan te nemen bij het uitvoeren van handenarbeid.

Afgezien van het bovenstaande, richt de therapie zich ook op het opbouwen van de kern en de kracht van het bovenlichaam. Dit zijn namelijk de gebieden die u het meest gebruikt bij lichamelijke activiteiten, waaronder handenarbeid.

Tip: https://fysioclub.nl/mtc/locaties/fysiotherapie-doetinchem/

Hoewel ergotherapie lijkt op het behandelen van een gelokaliseerd gebied, is dit verre van de waarheid. Deze therapie is eigenlijk holistisch en richt zich op het verbeteren van het hele wezen in tegenstelling tot een bepaald gebied. Ergotherapie en fysiotherapie zijn pas succesvol als het hele wezen in orde is, en u weer helemaal klaar bent voor het werk.

  1. Geriatrische fysiotherapie

Hoe ouder we worden, hoe minder lenig we worden, en dat kan een groot probleem zijn. Als je dat koppelt aan een aantal aandoeningen, worden natuurlijke bewegingen extreem moeilijk voor ouderen.

Geriatrische fysiotherapie is een vorm van therapie die zich richt op mobiliteits- en bewegingsproblemen bij ouderen. Het omvat zowel de aanpak van natuurlijke bewegings- en mobiliteitsproblemen als die van musculoskeletale aandoeningen. Enkele van deze aandoeningen zijn osteoporose, artritis en bepaalde vormen van kanker.

Geriatrische fysiotherapie pakt de bewegingsbeperkingen van ouderen aan en vermindert de pijn die met bepaalde bewegingen gepaard gaat. Een ander aspect van deze therapie zijn kleine oefeningen om de oude mensen fit te houden voor hun leeftijd.

  1. Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie kunt u zien als het tegenovergestelde van geriatrische fysiotherapie. Terwijl de geriatrische fysiotherapie zich richt op ouderen, richt de pediatrische fysiotherapie zich namelijk op kinderen.

Uitgelicht: https://fysioclub.nl/mtc/therapiesoort/ergotherapie/

Kinderfysiotherapie richt zich op de speciale groei- en mobiliteitsbehoeften van baby’s, peuters en adolescenten. Dus in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is kinderfysiotherapie niet alleen voor baby’s. Het is ook voor kinderen en adolescenten die problemen hebben met hun lichaamsbewegingen die hun leren en spelen kunnen belemmeren.

Kinderfysiotherapie is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van kinderen tot sterke en gezonde volwassenen. Ouders moeten deze problemen vroegtijdig opsporen, zodat zij ze met kinderfysiotherapie kunnen aanpakken. Doen zij dit niet, dan kan dit in de toekomst een heleboel problemen voor de kinderen opleveren.

 

Voetklachten kunnen ook voorkomen worden door Podotherapie Apeldoorn.