Als er een ding is waardoor 2023 gekenmerkt wordt, dan is het wel door de snel gestegen kosten van het levensonderhoud. De enorme inflatie, de oorlog in Oekraïne en de lage rentes drukken allemaal hun stempel op ons huishoudboekje. Vandaar dat het goed is om te kijken of je misschien ook posten kunt vinden waarop je kunt bezuinigen. Een grote kans op het vinden van een besparingsmogelijkheid is door even kritisch naar je zorgverzekering te kijken. Veel mensen hebben namelijk niet in de gaten dat zij over-verzekerd zijn, dan wel onderverzekerd. Beide kunnen in je nadeel werken en daarom is het goed om eens te kijken of jouw verzekering nog wel aansluit bij jouw zorgvraag.

 

Waarom is een passende verzekering belangrijk?

Een verkeerde verzekering, dat wil zeggen een zorgverzekering die niet bij jouw zorgvraag aansluit, kan op twee manieren in je nadeel werken. De eerste is logisch: betaal jij veel meer voor wat je gebruikt, dan kun je hier een forse besparing doorvoeren. Heb jij bijvoorbeeld een aanvullend pakket voor de fysiotherapeut, maar ben je hier al in geen jaren meer geweest, dan kun je eens overwegen om deze verzekering te laten vallen. Het kan ook zo zijn dat je juist wel veel zorg nodig hebt, maar geen aanvullende pakketten hebt. Daardoor kan het gebeuren dat je voortdurend bij moet betalen voor zaken die niet door je verzekering gedekt worden terwijl dit wel had gekund. In dat geval moet je eens gaan kijken naar aanvullende pakketten. Deze kunnen je namelijk heel veel geld besparen. Op het eerste gezicht lijkt het dan misschien alsof je meer voor je verzekering moet gaan betalen, maar je zult zien dat deze toename van de maandelijkse kosten ver onder de totale kosten blijft die je zonder verzekering voor je zorg had moeten betalen.

 

Benut de aanvullende opties

Wanneer je zorg nodig denkt te hebben bij bijvoorbeeld de tandarts, dan is het goed om dit te laten verzekeren. Je kunt een goede tandartsverzekering voor jou vinden door bij diverse verzekeraars te kijken wat zij allemaal aanbieden. Je kunt op die manier veel kosten voorkomen. De kosten voor de behandeling worden uiteraard gemaakt, maar jij bent niet degene die ze moet ophoesten. Daardoor kun je heel veel geld besparen want een behandeling bij de tandarts kan heel snel duur uitvallen. Heb jij nog andere zorg nodig? Bekijk dan ook altijd of je hier ook een aanvullend pakket voor kunt nemen. Je zult zien dat er voor heel veel soorten zorg aanvullende opties beschikbaar zijn, dus kijk even wat voor jou het beste is.

 

Tot slot: een aantal handige bespaartips

Er zijn nog andere manieren om te bezuinigen op je zorgverzekering. Je kunt bijvoorbeeld je eigen risico verhogen. Hierdoor betaal je minder premie, maar wordt je eigen risico dus hoger. Zorg er dus altijd voor dat je wat geld op je rekening hebt staan. Wil jij meer korting pakken? Betaal dan je premie in een keer in plaats van maandelijks. Dat levert wederom een paar procent korting op.